Hogyan kerülj webáruházaddal a Google első oldalára?

4

Az internetezők jelentős része a Google-t használja navigációként, a Google segítségével találja meg azokat a weboldalakat, webáruházakat, melyek érdeklik. Annak ellenére, hogy a Google gyakran több száz találatot is megjelenít, a felhasználók túlnyomó többsége, 90-95 százaléka nem kattint át már a Google találatok második oldalára sem. A cél tehát, hogy webáruházad a Google első oldalán legyen megtalálható. Lássuk, hogyan lehet a Google első oldalára kerülni.

Hogyan kerülj webáruházaddal a Google első oldalára?

Könnyebb kitalálni, mint megvalósítani

Ha a természetes keresési találatok elejére akarsz kerülni, akkor az sok munkával fog járni, különösen azokon a területeken, ahol nagy a verseny az egyes webáruházak között. Ezt a munkát, a javításokat hívjuk gyűjtő néven keresőoptimalizálásnak, SEO-nak. Általában azok a webáruházak, weboldalak, melyek a releváns kulcsszavakra az első oldalon vannak, már több éves múlttal rendelkeznek, rendszeresen jelentkeznek minőségi tartalmakkal, és több száz, több ezer link mutat oldalukra. Új webáruházként rengeteg idő lehet, amíg ilyen mennyiségű viszontlinket össze tudsz szerezni, és akik most az első oldalon vannak, várhatóan azok is folyamatosan fejlődnek, keresőoptimalizálnak.

Ennek ellenére nem szabad már a keresőoptimalizálás előtt feladni, ugyanis hosszú távon elengedhetetlen, hogy a Google természetes keresési találataiból tudj látogatókat szerezni webáruházadra.

Célozd meg a long-tail kulcsszavakat

A népszerű keresési kifejezésekre a legnehezebb az első oldalra kerülni, ugyanis ezekre a legnagyobb a verseny. Induló vagy kisebb webáruházként sem szabad ezeket figyelmen kívül hagyni, de célszerű az ún. long-tail kulcsszavakra koncentrálni. A long-tail kulcsszavak olyan kifejezések, melyek kevésbé általánosak, mint a legnépszerűbb kifejezések, viszont könnyebb jobb helyezést elérni velük a Google-ben. Pl. az általános kulcsszó egy webshop esetén a „ruha webshop”, havi 2900 kereséssel. Ha árulsz GAS termékeket, akkor lehet arra optimalizálni, hogy „Gas farmer”, amire 480 keresés van havonta, jóval kisebb verseny mellett.

A népszerű kulcsszavakra ugyan többen keresnek egyesével, de long-tail kulcsszavakból jóval több van összességében, amely jóval több látogatót is jelent, ha minél többre optimalizálod webáruházad. További előnye a long-tail kulcsszavaknak, hogy konkrétabb kifejezést jelentenek, így magasabb lesz az átkattintási arány és a konverzió is az így szerzett látogatók esetén.

A Google első oldalára szeretne kerülni?

Blog bejegyzések készítése

Ahhoz, hogy ezekre a long-tail kulcsszavakra tudj optimalizálni, szükség lesz egy olyan felületre, ahol rendszeresen, egyszerűen lehet tartalmakat feltölteni. Ez a felület általában a blog.

A blog készítés különösen előnyös webáruházak esetén, ugyanis a legtöbb webáruház egy főoldalból, kategória oldalakból és a termékoldalakból áll. Ezek az aloldalak azonban nem elegendőek minden egyes kulcsszóra történő optimalizálásra, egy blog részen azonban annyi cikket írhatsz, amennyit csak szeretnél. Mivel egy cikket 1-2 kulcsszóra lehet maximum optimalizálni, így elég sok cikket kell írnod, ha komolyan foglalkozol a keresőoptimalizálással.

A Google Térkép és a Google Cégem

További lehetőséged is van ingyenesen bekerülni a Google első oldalára, ezek pedig a Google Térkép és a Google Cégem (Google My Business). Ezek kihasználása olyan webáruházak esetén lehetséges, melyek rendelkeznek üzlettel, bolttal.

A Google ezeket a találatokat helyi keresések esetén jeleníti meg általában, a fizetett hirdetések és a természetes találatok között, vagy a találatok mellett a jobb oldali oszlopban. A helyi keresések azt jelentik, hogy amikor valaki üzletedhez, boltodhoz közel keres a tiedhez hasonló vállalkozást, akkor a Google megjeleníti számára webáruházad linkjét vagy az üzlet elérhetőségeit.

Képek és videók

A Google nem mindig csak a 10 természetes találatot (linket) jeleníti meg az első oldalon, hanem van, amikor képek és videók is megjelennek a találatok között. A videók és képek előnye, hogy nagyon kevesen foglalkoznak azzal, hogy a képeket optimalizálják, hogy videókat készítsenek. Mivel kicsi itt a verseny, így relatívan egyszerűbb bekerülni velük a főoldalra.

A képek általában a termékképeket fogják jelenteni, érdemes tehát a termékképeket jó minőségben feltölteni, valamint jól kitölteni az alt címkéjüket. Videók esetén már nehezebb dolgod lesz, mivel ahhoz, hogy legyen esélyed videóval felkerülni a Google első oldalára, videót kell készítened.

Fizetett hirdetések: Google Ads és Google Shopping

Ha a fent bemutatott természetes keresési találatok közé nem tudsz bekerülni, vagy nem tudod kivárni, hogy bekerülj, akkor sincs minden veszve, köszönhetően a Google fizetett hirdetéseinek. A Google Ads és a Google Shopping is hasonló elven működnek: megjelenik webáruházad, weboldalad hirdetése a természetes találatok felett (és alatt), a hirdetésekért pedig akkor kell fizetni, amikor valaki rájuk kattint, tehát eljut oldaladra.

A Google Ads

A Goole Ads (korábban Google Adwords) szöveges hirdetéseket jelent, melyeket te magad tudsz elkészíteni. Google Ads hirdetésekkel lehet webáruházat és weboldal egyaránt reklámozni, így rendkívül népszerű a weboldal tulajdonosok körében.

Az Ads rendszerébe ingyenesen lehet regisztrálni, és a hirdetések elkészítése is viszonylag egyszerűen történik. Be lehet állítani, hogy milyen kifejezésekre szeretnéd, hogy megjelenjenek a hirdetések, és azt is meg lehet adni, hogy mennyit szeretnél naponta hirdetésekre költeni.

A kattintások ára kulcsszavanként, webáruházanként változik, így figyelembe kell venni azt is a hirdetésekre történő támaszkodáskor, hogy mennyibe fog kerülni egy-egy látogató. Kevésbé népszerű témában pár forinttól 40-50 forintig lehet szerezni látogatókat már, azonban ott, ahol nagy a verseny, akár több száz forintba is kerülhet egy kattintás, amit nem minden webshop engedhet meg magának.

A Google Shopping

Külföldön már régóta működik, hazánkba a közelmúltban érkezett meg a Google Shopping rendszere, melynek segítségével konkrét termékeket lehet megjeleníteni, szintén a természetes keresési találatok felett. A Shopping is az Ads rendszerét használja a hirdetések megjelenítésére, azonban egy ún. Shopping Feed összeállítása nem olyan egyszerű, mint a szöveges hirdetések elkészítése.

A Google Shopping számos előnnyel rendelkezik az Ads-hoz képest, ugyanis konkrét termékek jelennek meg árral, képpel, leírással a Google keresések oldalán. Aki ezekre a hirdetésekre kattint, jóval nagyobb százalékban fog vásárolni, mint aki szöveges hirdetésre kattintás után jut el webáruházadra.

Összefoglalás

Ha induló vagy kis webáruházzal rendelkezel, akkor a legfontosabb kulcsszavakra a Google első oldalára kerülni szinte lehetetlen küldetés lesz. Nem kell azonban kétségbe esni, számos egyéb lehetőséged van arra, hogy kihasználd a Google által nyújtott lehetőségeket. A long-tail kulcsszavakra történő keresőoptimalizálás segítségével a természetes találatok között is előre lehet kerülni, a fizetett hirdetések pedig azonnali első oldali megjelenítést eredményeznek.

A Google első oldalára szeretne kerülni?

Vissza a listába!