Logó tervezés, készítés webshopoknak, miért fontos?

3

Webáruház indításakor általában nagy szerepet kap maga a webshop, a funkciók, a termékek, azonban egy dologról sokan elfeledkeznek, nem tulajdonítanak neki nagy jelentőséget, ez pedig a webáruház logójának megtervezése. Rengeteg webshopot láthatunk logó nélkül, vagy a logó helyén egy felirattal elindulni, működni, ezt azonban el kell kerülni, ugyanis a webshop logó nagyon fontos szerepet játszik mind a működésben, mind a marketingben.

Logó tervezés, készítés webshopoknak, miért fontos?

Miért fontos a profi webáruházas logó készítés?

A logó az egyik legelső elem, információ, amit webáruházadra érve meglátnak a látogatók. Ha először egy olyan emblémával találkoznak a felhasználók, amely úgy lett összedobva, nem esztétikus, akkor könnyedén az egész webshopról rossz vélemény alakulhat ki a látogatókban, ezt pedig el kell kerülni.

Emellett az emberek általában képeket, logókat sokkal könnyebben megjegyeznek, mint szövegeket, így, ha webáruházad logója jól megtervezett, könnyen megjegyezhető, akkor az emberek emlékezni fognak a logóra, és ezzel együtt webshopodra is.

Ha nem egy konkrét brandre gondolunk, akinek az esetleges termékei jutnak eszünkbe, akkor milyen webáruházaknak a logói jutnak eszünkbe? Amennyiben fel tudunk idézni, akkor valószínűsíthető, hogy az adott webshop legfőbb arculati eleme, a logó is előttünk lesz. Ezáltal elérte eredményét.

Logó tervezés, készítés webshopoknak, miért fontos?

Logó készítés, webáruház készítés

Miből áll a jó logó, milyen elemei vannak?

A logó készítés csak egy pontja a komplett arculatnak. Egy, viszont a legfőbb eleme. Egy jól megtervezett logó nagyon sokrétű lehet. Sok esetben függ az adott cég igényeitől, magától a cég szolgáltatásaitól, és annak célközönségétől.

A legegyszerűbb példa erre, amivel valószínűleg mindenki találkozott már élete során, a nagy kamionokon lévő szállítmányozó cégek logói. Az ilyen jellegű vállalkozások a legtöbb esetben egy szimpla, de jól megjegyezhető vastag feliratot választanak, akár motívum nélkül, vagy beépítve a logó feliratába.

Az előbbi példával ellentétben viszont egy bizonyos tematikájú termékeket áruló webáruház gyakran használ motívumot arculati elemként. Gondolhatunk itt vegyes márkákat áruló ruházati shopra, vagy járművel kapcsolatos alkatrészek és kiegészítőket árusító webáruházra, stb.

Logó tervezés, készítés webshopoknak, miért fontos?

Az említett példákból kiindulva tehát fontos, hogy elsőként a vállalkozástól függ az arculattervezés első lépése, vagyis a logo tervezés. Alaptvetően tehát 2 elemre bonthatunk egy logót, a motívumra és a feliratra. Ezt persze lehet kombinálni, ahol a motívum a felirat része.

De olyan esetek mellett sem mehetünk el, mint ami egy feljebb említett fuvarozó cégnél bevett szokás, vagyis a szimpla feliratos logo tervezés. Ezeket viszont nem úgy kell elképzelni, hogy egy választott betűtípussal simán kiírjuk, választunk rá egy kirívó színt és végeztünk. Nem, hanem a legtöbb esetben az ilyen egyszerű logók mögött is gondosan megtervezett egyedi betűtípusok vannak, amit az átlag ember nem is sejt, hogy egy színválasztásnak, vagy egy egyedi betűtípusnak milyen benyomásai lehetnek rá.

A logó tervezés folyamatának összehangolása

Összefoglalva, elsősorban a cégtől függ az arculattervezés folyamata, az ügyféllel megbeszélve az irányokat, esetleg javaslatokat teszünk, megtervezzük a logót ami lehet motívumos, beépített motívumos, vagy anélküli. Választunk színt, vagy színeket - amik szintén meghatározó szerepet játszanak - és lehetőség szerint variánsokat készítünk a logóból. Ez jelent például egy alap színes verziót, fekete, valamint fehér színűt, vagy akár egyszínűt.

A logo hosszú távra készül, de nem végleges

Ellentétben a webshop domain nevével és a cégnévvel, logót sokkal egyszerűbb cserélni. Ennek ellenére hosszú távra kell tervezni egy logót. Ha jól el van készítve, akkor évekig, évtizedekig meghatározhatja a logó webshopodat, cégedet és a marketingben is nagy szerepet kap. Természetesen, ha céged fő profilja megváltozik, vagy csak a logókkal kapcsolatos követelmények, elvárások változnak, akkor újat lehet helyette készíteni.

Logó tervezés, készítés webshopoknak, miért fontos?

Ha a vállalkozás fő profilja változik, akkor jó esetben ajánlott egy teljes arculatot újítani. Egyszerű oka ennek, hogy amit az emberek korábban megismertek, hogy miket forgalmazol, az már nem egyenlő a vállalkozással. Egy könnyű példával élve, milyen fura lenne ha az Apple hirtelen iPhone-ok helyett Samsungokat forgalmazna, és az arculat megújítása helyett minden ugyanúgy nézne ki. Abszolút megtévesztő lenne. Természetesen ilyen szintű drasztikus változásoknál magától értetendő egy arculat megújítása.

Viszont amennyiben egy vállalkozás már régóta, akár több évtizede működik, akkor jót tehet egy megújítás, arculat frissítés. Ezt magyarázhatja az állandó trendek változása, vagy csak szimplán az, hogy egy 30-40 évvel ezelőtt megtervezett logó már nagyon elavulttá válhat és inkább komolytalan hatást kelt.

Összeköti az internetes és az offline jelenlétet

A logó az az arculati elem, amely vállalkozásod minden platformján egyaránt használva van, legyen szó a webáruházról, a fizikai üzletről, vagy akár csak a kiküldött csomagokról, megrendelésekről. Ennek megfelelően olyan logót kell készíteni, amely minden helyzetben megállja a helyét.

Az internetes jelenlét elsősorban a webshopot fogja jelenteni, de a céges e-mailekben, a hivatalos dokumentumokban és a hirdetésekben is használni lehet a logót.

Ha rendelkezel fizikai bolttal, üzlettel, akkor ott is használni lehet a logót. Az online marketing mellett az általános hirdetések, szórólapok, reklám anyagok is mind tartalmazzák a logót, így szinte mindenki találkozni fog vele, aki cégeddel kapcsolatba kerül.

Milyen a jó webáruházas logó?

A jó webáruházas logónak több feltételnek is meg kell felelnie. Az első, és talán legfontosabb, hogy egyedi logót készíttess webáruházadnak. El kell kerülni, hogy webshopod logója egy másik céges logóra emlékeztesse az érdeklődőket. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy el kell felejteni a logó sablonokat, az „összekattintgatott” logókat.

Ahogy feljebb is írtuk, a logót nem csak a webshop felületén fogod használni, hanem a céges működés számos különböző területén is. Úgy kell tehát elkészíteni, hogy kijelzőkön és kinyomtatva is jól jelenjen meg, hogy kis és nagy méretben egyaránt kivehetők legyenek a motívumok, információk. A legkisebb felhasználás valószínűleg a webshop faviconja lesz, a legnagyobb pedig akár egy közút mellett elhelyezett hirdetőtábla is lehet, ilyenekben kell tehát gondolkodni.

Az ingyenes logó összekattintás miért nem jó?

Legyen az egy weboldalon összeállítható logó, vagy AI által megtervezett, jó esetekben kapunk egy szemrevaló valamit, de irányelvekben könnyen elvérzik a dolog.

Az ingyenes logo tervezés hátrányai

Ha az előbbi példát nézzük, akkor ott előre meghatározott motívumokból, betűtípusokból választhatunk. Ennek nem csak az a hátránya, hogy teljesen korlátozva vagyunk, hanem egy átlag felhasználó nagyon kicsi esetben tudja felmérni jól a tervezés jelentőségét. Motívumot motívumra rak, kevésbé összeilleszthető színeket választhat, hozzá nem illő logó felirattal. Ennek az eredménye ahogy korábban is említettük, elrettenthető lehet egy látogató számára.

Logó készítés mesterséges intelligenciával?

Az AI esetében viszont egészen más a helyzet. Ízlelgettük, hogy mire képes és bizonyos esetekben tud olyat felmutatni amire talán sok ember rábólintana.
De nem mehetünk el aellett, hogy ezek véletlenszerűen generált elemekből áll néhány kulcsszó megadásával. Variálhatunk továbbá rajta, finomíthatjuk, de könnyen lehet, hogy lesznek benne olyan vonalak, vagy elemek amik nem tetszenek és ha megpróbáljuk eltávolítani, akkor se kaphatunk pontosan olyan eredményt, mint amit elvártunk.

Logó tervezés, készítés webshopoknak, miért fontos?

Mire számíthat ha valaki mégis ezt választja? Ha sikerült nagyjából összeállítani a kívánt logót, akkor a végén biztos, hogy valamit mégis fizetnie kell ahhoz, hogy letölthesse jogilag tisztán a logót. Ugyanis a szerkesztés része még ingyenesen végezhető, de zéró profit nélkül egyik ilyen generátort üzemeltető vállalkozás se akar működni. Azonban ha mégis teljesen ingyenes, annak is megvannak a korlátai. Egy adott felbontásban fog szerepelni a logó, nincs háttér nélküli verzió, de a legfontosabb, hogy nem vektoros elemekből épül fel.

Vektoros logó készítés

Miért fontos, hogy alapból vektoros logót készíttessünk? Jó formán minden esetben jó, ha vektoros logót alkalmazunk. Ez jól működhet egy webshopon is, ahol a különböző felbontásokon a képernyőhöz igazítva jelenik meg, teljesen élesen. Szintén egy példával élve, ha laptop, vagy számítógépes felbontáson nézünk egy logót, akkor az élesen jelenhet meg, azonban egy kisebb telefonos/tablet felbontáson már pixeleződhet. Hiába kisebb kijelzőn jelenik meg, a logó valójában a kisebb kijelzőkön a pixelsűrűség miatt nagyításra kényszerül és ebből adódik a torzulás. De ha csak hirdetéseket veszünk figyelembe, egy óriás molinónál már abszolút haszontalanná válik egy nem vektoros logó. Akkorát kell nagyítani rajta, hogy szó szerint használhatatlanná válik.

Logó tervezés, készítés webshopoknak, miért fontos?

Bízd profi logó készítőre

Sokan vannak, akik saját maguk próbálnak meg logót készíteni webáruházukhoz, mivel ez olcsóbb, mint megbízni egy profi logó készítőt. A profi logó készítők azonban a fent bemutatott elvárásoknak megfelelően fogják elkészíteni webshopod logóját, így biztos lehetsz abban, hogy 1-2 év múlva nem lesz szükség cserére.

Ha webáruházat is készíttetsz, akkor a designer el tudja készíteni a webshop logóját is egyúttal, így biztos lehetsz abban is, hogy a logó és a webáruház design összhangban lesznek egymással. Nem kell természetesen feladni a saját elképzeléseket sem, a jó designerek úgy készítik el a webshop logóját és magát a webáruház designt is, hogy figyelembe veszik az ügyfelek elképzeléseit, kéréseit.

Egy profi arculattervező képes mérlegelni az ügyfél igényeit és a saját tapasztalataival megfűszerezve képes felülmúlni az ügyfél igényeit. Könnyen rossz eredményt érhetünk el, ha egy "ingyenes" logót kombinálunk egy már megtervezett webshop arculatával. Ez nem feltétlen jelent szimpla eltérő színeket, hanem abszolút egymáshoz nem illő stílusúak is lehetnek.

A hozzáértő designer pedig alapból, elvi okokból kerüli a vacak érzetet keltő "ingyenes" logó generátorokat, és azok működését.

A brandépítés egyik alapköve, a szoros együttműködés. Egy profi grafikus tehát mindenre képes kitérni a logótervezés során, és tudja egyszerűen továbbfejleszteni az ügyfél igényei szerint.

Logó tervezés, készítés webshopoknak, miért fontos?

Mennyibe kerül a logó készítés?

Logó készítés arculattervezéssel, arculati kézikönyvvel együtt már 45.000 Ft-tól elérhető. A pontos összeg több tényezőtől is függ. Ilyenek pl. a logó összetettsége, az elképzelések és az igények, valamint, ha plusz marketing anyagokat is kell készíteni, akkor azok plusz kiadásokat is jelenthetnek a megbízónak. A logó készítés során általában 2-3 koncepció készül, és 2-3 módosítási kör van a kiválasztott koncepción. Ezek biztosítják azt, hogy mindenki a számára legjobban megfelelő logót kapja meg.

Összefoglalás

A webáruház design egyik legfontosabb része a logó, ugyanis ez az, amivel legelőször találkoznak webáruházad látogatói, és céged egészét tekintve is kiemelt szerepet kap a megjelenés, a marketing szempontjából. A jó logó és céges arculat beazonosít és megkülönböztet a konkurenciától, minősíti a céget, megadja a webáruház alapját, és a logó és a céges arculat köré meg lehet tervezni egy webshop designt. 

Logó készítés, webáruház készítés

Vissza a listába!