Webáruházas szállítási módok: a csomagautomata bemutatása

3

Webáruházas kereskedelem során nagyon fontos, hogy minden vásárló megtalálja azt a szállítási módot, amelyik számára a legjobban megfelelő. A házhoz szállítás egyértelműen a kedvenc szállítási módszer ugyan még most is, de csomagautomaták népszerűsége is folyamatosan emelkedik.

Webáruházas szállítási módok: a csomagautomata bemutatása

Mi az a csomagautomata?

A csomagautomaták olyan tárolórekeszek, melyeket a szolgáltatók általában városok, városrészek forgalmas helyein helyeznek el, és ezekbe helyezik el a megrendelt termékeket, csomagokat. Egy helyre akár 20-50-nél több rekeszt is elhelyezhetnek a szolgáltatók, attól függően, hogy mennyire forgalmas a hely, hogy várhatóan mennyi rendelést kell majd ide kézbesíteni.

Hogyan működik a csomagautomata?

A csomagautomatás szállítással rendelkező webshopok felületén rendelés leadáskor ki tudja választani a vásárló, hogy hova, melyik csomagautomatába kéri a csomag szállítását. Hasonló, mint házhoz szállítás esetén a szállítási cím megadás, csak itt fix címek közül lehet választani.

Az összeállított csomagot a futár a kiválasztott csomagautomatához fogja kiszállítani, majd pedig elhelyezi az egyik rekeszben. Amikor az elhelyezés megtörtént, akkor a vásárló értesítést kap, hogy átveheti a csomagját.

A csomagátvételhez egy kódot küld a rendszer, ezzel lehet majd a csomagot átvenni, de van, ahol a kód mellett QR-kódot is küld a rendszer, amit le lehet olvastatni. A csomagautomatákhoz egy központi terminál tartozik, itt kell a kódot beírni vagy a QR-kódot leolvastatni. Ha sikerrel jár a vásárló, akkor kinyílik az a rekesz, amelyikben a csomagja található, és át tudja azt venni.

A csomagautomaták előnyei

A csomagautomaták legnagyobb előnye a folyamatos rendelkezésre állás. Nem kell várni, hogy a futár mikor hozza a csomagot, nem kell aggódni, hogy közbejön valami és el kell menned otthonról a kiszállítás idejére, egy csomagautomatánál bármikor át tudod venni a rendelésed, akár éjszaka vagy hétvégén is anélkül, hogy a futárt (vagy bárkit) erről értesíteni kellene.

A csomag átvételére több nap áll rendelkezésedre, rendszerint 3-10 napot szoktak hagyni a szolgáltatók. Ez sokkal kényelmesebb, mint házhoz szállítás esetén az a kb. 10 perc, amíg a futár nálad tartózkodik. Arról nem is beszélve, hogy a futárszolgálatok gyakran több órás intervallumot adnak meg a szállítás várható időpontjából, amit aztán sokszor tartani sem tudnak.

A csomagautomatába történő szállítás rendszerint olcsóbb, mint a házhoz szállítás. Ennek az oka, hogy egy csomagautomatába egyszerre rengeteg csomagot szállít a futárszolgálat, így a szállítási költségek is több felé oszlanak, valamint könnyebb előre meghatározni azt a költséget, amit a csomagautomatába szállítás jelent, mert fix a szállítási távolság minden alkalommal.

A csomagautomata diszkrét szállítási lehetőség, nem kell otthonra vagy a munkahelyre rendelni, hanem a csomagot csak te tudod átvenni, akkor, amikor szeretnéd. Ha meglepetést tervezel valakinek, vagy ha olyan terméket rendszer, amit nem szeretnéd, hogy mások lássanak nálad, akkor a csomagautomata kiválóan megfelel ezekre a célokra.

Előny is és hátrány is lehet, hogy a kód birtokában bárki átveheti a csomagot. Nincs személyazonosítás, csak a kódot kell ismerni az átvételhez, ami jelentősen megkönnyíti a átvételt.

A csomagautomaták hátrányai

Mivel a csomagautomaták fix méretűek, ezért a legnagyobb rekesz méretét meghaladó csomagokat nem lehet csomagautomatába rendelni. Egy tv-t például nem fogsz tudni csomagautomatába rendelni, és sok egyéb olyan terméket sem, amely nem olyan nagy, de mégis nagyobb mint a rendelkezésre álló rekeszek.

A fizetési lehetőségeket tekintve is több a megkötés ebben az esetben, utánvétes fizetési mód ugyan működik, de készpénzzel nem lehet fizetni, csak bankkártyával. Ennek az oka, hogy a bankkártyás fizetés automatizálható egy terminálnál, a készpénzes fizetés viszont nem. Előreutalni vagy a webshop felületén bankkártyával fizetni persze ugyanúgy lehet, ahogy házhoz szállítás esetén.

Problémát jelenthet, ha kizárólag csomagautomata szállítási mód áll rendelkezésre egy webáruháznál, akkor is, ha a csomagok mérete nem indokolná az egyéb szállítási módokat. A probléma oka, hogy általában városokban, nagyobb településeken vannak csak csomagautomaták, így sokan nem tudnak oda rendelni termékeket, mert messze kell menniük az átvételhez. A csomagautomata tehát kiegészítésnek jó, nem kizárólagos szállítási módnak.

Összefoglalás

A csomagautomata az egyik feltörekvő szállítási módszer, egyre többen választják ezt, ha lehetőség van rá. A népszerűség növekedése több összetevőből áll, pl. nem kell a futárt várni, bármikor átvehető a csomag, és gyakran a szállítási költség is alacsonyabb. Ha webshopot üzemeltetsz, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy legyen csomagautomatába szállítás webáruházadban.

Vissza a listába!