Szállítási módok, típusok webáruházas kereskedelem esetén

3

A webáruházas kereskedelem az egyik legnépszerűbb kereskedelmi formának számít, köszönhetően rengeteg előnyének és az internet rohamos elterjedésének. Egy webáruházat nagyon egyszerűen el lehet indítani, azonban néhány fontos dolgot érdemes végiggondolni, megtervezni webshop nyitás előtt. Az egyik ilyen, hogy hogyan fognak eljutni a megrendelt termékek a vásárlókhoz.

Szállítási módok, típusok webáruházas kereskedelem esetén

Milyen webáruházas szállítási módok léteznek?

Három népszerű szállítási mód választható, a házhozszállítás, a csomagpont és a csomagautomata. Mindezek mellett a csomagok átvételére gyakran lehetőséget biztosítanak személyesen is, általában az eladó üzletében, telephelyén.

Házhozszállítás

A legnépszerűbb, valószínűleg mindenki által ismert és gyakran használt webáruházas szállítási mód a házhozszállítás. A házhozszállítás lényege, hogy a vásárló által megadott címre küldi a kereskedő a csomagot. Ez a cím gyakran a vásárló otthona szokott lenni, erről kapta a módszer a nevét.

A házhozszállítást általában egy harmadik fél, egy futárszolgálat végzi. A futárszolgálatok szállításra specializálódott cégek, rengeteg kereskedő szállítási feladatait végzik egyszerre. A futárszolgálatok számos előnnyel rendelkeznek a webshopok számára, nem véletlenül használja a legtöbb webshop ezt a módszert kiszállításra.

Nem csak futárszolgálat tud házhozszállítást végezni, hanem a kereskedő is. Általában romlandó, nagy értékű, beszerelést igénylő vagy nagyon nehéz csomagok esetén szokták webshopok a kiszállítást saját maguk megoldani. Ez költségesebb, mint a futárszolgálat, de vannak olyan helyzetek, amikor összességében jobb választást jelent. Ilyen pl., ha ételeket, gyorsan romló termékeket árulnak, vagy ha a termékeket telepíteni kell, ami szaktudást igényel.

A házhozszállítás előnyei a vásárlók számára

A házhozszállítás legnagyobb előnye, hogy a vásárlók oda tudják kérni a csomagokat, ahova csak szeretnék. Feljebb írtuk, hogy ez általában az otthonuk, de lehet a munkahelyük, vagy akár a szomszéd is. A lényeg, hogy előre meg lehet adni, hogy hova kézbesítsék majd a csomagot, és fel tudnak a vásárlók készülni arra, hogy át tudják majd venni.

Nem csak a tervezés, hanem a kényelem szempontjából is kiváló választás a házhozszállítás, nem kell kimozdulni, hanem pl. otthonra érkezik meg a rendelés, csak be kell vinni a házba, lakásba.

Webáruház indítás

Csomagpontok

A házhozszállítással az egyik gyakori probléma, hogy a futárcégek általában munkaidőben érkeznek, és pár percet várnak csak. Ha nem veszik át a csomagot, akkor másnap jönnek csak vissza. Erre a problémára a csomagpontok jelentenek megoldást.

A csomagpontok olyan üzletek, boltok, vagy pl. postahivatalok, ahova lehet csomagokat kérni. Ezeket a csomagokat aztán bármikor, gyakran munkaidő után is át lehet venni. Természetesen nincs minden településen csomagpont, azonban az ország nagy része le van már annyira fedve, hogy ha más nem, a környező településeken mindenki talál legalább egy csomagpontot, ahova a termékeket kérheti.

A csomagpontok előnyei

A csomagpontokra általában ugyanúgy egy futárszolgálat szállítja ki a csomagokat, nem kell azonban egyből átvenni, hanem akár több nap is rendelkezésre áll az átvételre, így mindenki akkor veszi át a csomagját, amikor megfelelő számára. A csomagpontok között már lehet olyanokat is találni, melyek munkaidőn kívül is nyitva vannak.

Csomagautomaták

A házhozszállítás és a csomagpontok egyik hátránya, hogy általában munkaidőben kell átvenni a csomagokat. Ezt azonban sokan nem tudják megoldani. Ilyen esetekben segítenek a csomagautomaták.

A csomagautomaták előnyei

Csomagautomatákat általában könnyen elérhető helyeken, bevásárlóközpontokban, tehát általában városokban helyeztek el, és mindig rendelkezésre állnak.

A csomagautomaták hátránya, hogy a helyhiány miatt nagyobb csomagokat nem lehet ide kérni, előny azonban, hogy nem kell nyitvatartásra figyelni, nem kell emberekkel kapcsolatba kerülni, hanem kapsz egy kódot és egy csomagautomata számot, és amikor arra jársz, akkor a kódot beütve hozzájuthatsz a csomagodhoz.

Személyes átvétel

Nem konkrétan szállítási módról van szó, de ha egy webshop rendelkezik üzlettel, telephellyel, akkor személyes átvételt is lehet biztosítani a vásárlók számára. Ezt természetesen csak azok tudják átvenni, akik a közelben tartózkodnak, de ők gyakran ezt a megoldást preferálják.

A személyes átvétel előnyei

Ha lehetőség van rá, a személyes átvétel jelenti a legolcsóbb „szállítást”, ugyanis nem kell érte fizetni, csak be kell fáradni az üzletbe, és át kell venni a megrendelt termékeket.

Nem csak az árat, hanem a gyorsaságot tekintve is előnyös ez a módszer, mert nem kell napokat várni, hanem akár a rendelés leadásának napján is át lehet venni a termékeket.

Melyik szállítási mód legyen a webshopodban?

Azt, hogy egy webshopnak melyik szállítási módokat érdemes alkalmaznia az adottságai és a termékei határozzák meg.

Ha van üzleted és kapacitásod, akkor érdemes lehetőséget biztosítani személyes átvételre. Ha szakszerű beszerelésre van szükség termékeidnél, vagy szolgáltatások is társulnak mellé, akkor a házhozszállítást érdemes lehet magadnak végezni, és ezeket a szolgáltatásokat kiszállításkor elvégezni. Mivel a házhozszállítás a legnépszerűbb a vásárlók körében, ezért erre egy-két speciális eset kivételével mindenképpen szükség lesz.

Webáruház indítás

Vissza a listába!