Webáruház termék leírásának készítése ChatGPT segítségével

3

A ChatGPT egy mesterséges intelligencia rendszer, amelynek utasításokat lehet adni, kérdéseket lehet feltenni, és megoldja, megválaszolja azokat. A ChatGPT funkcióit rengeteg különböző területen lehet hasznosítani, a webáruházas kereskedelemmel kapcsolatban általában az egyik legelső kérdés, hogy szövegírásra, termék leírások készítésére használható-e a ChatGPT.

Webáruház termék leírásának készítése ChatGPT segítségével

Gyakori probléma webáruház működtetés során, hogy rengeteg időt és energiát emészt fel a termékleírások megírása, elkészítése. Sok webshop tulajdonos bármilyen segítséget elfogad ahhoz, hogy csökkenteni tudja azt az időt, amit a termékleírásokkal kell foglalkoznia. A ChatGPT ráadásul nem is akármilyen segítség, szinte bármilyen témában tud szövegeket írni, pillanatok alatt. Vizsgáljuk meg az előnyöket és hátrányokat, amiket a ChatGPT jelent a webshopok termékleírásainak elkészítése szempontjából.

A ChatGPT előnyei

A termékleírások gyors elkészítése

Ha saját magad készíted el a termékleírásokat, akkor a legjobb esetben is legalább egy órát lehet szánni egy termékleírás megírására. Ha a minőségre is nagy hangsúlyt szeretnél fektetni, akkor még ennél több időre is szükséged lehet. Egy 1000 termékes webshopnál ez minimum 1000 óra munkát jelent. Ehhez nem csak ideje, hanem türelme sincs sokaknak.

A ChatGPT ezzel szemben pár perc alatt elkészít egy termékleírást, sőt, akár meg is formázza azt, így azzal sem kell plusz időt tölteni. Sokszor tényleg csak annyi a teendő, hogy megadod, hogy milyen terméked van és azt, hogy milyen leírást szeretnél, a program pedig elkészíti azt olyan formában, hogy csak át kell másolnod a webáruházadba.

A termékleírások minőségének javítása

Tipikus hiba webshopok esetén, hogy vannak ugyan termékleírások a termékeknél, de csak pár sorosak, és az is gyakori, hogy máshonnan másoltak. Ezekkel ma már lehetetlen eredményeket elérni, szükség van a tartalmas, minőségi termékleírásokra.

A ChatGPT-nek nem csak azt lehet megmondani, hogy milyen leírást készítsen, hanem azt is, hogy hány karakteres szövegre van szükséged. Ennek köszönhetően a rövid leírások kibővíthetők, melyek nem csak terjedelmi, hanem minőségi javulást is jelentenek.

Részletes kérdésre részletes választ ad

A ChatGPT által készített szövegek részletessége, minősége nagyban függ attól, hogy milyen kifejezést adsz be, amikor valamilyen szövegre szükséged van. Ha azonban kitapasztalod, hogy milyen részletességgel kell megadni a kéréseket, akkor azzal már szabályozni lehet az elkészült termékleírások részletességét is.

A ChatGPT hátrányai

Szükség van emberi felügyeletre

Az előnyöknél írtuk, hogy a ChatGPT által megírt szövegeket akár azonnal át is lehet másolni a termékoldalra, azonban ez mégsem javasolt. Ennek több oka is van.

Az egyik ok, hogy mivel termékeket szeretnél eladni, ezért a termékleírásnak a konkrét terméket kell bemutatnia. A ChatGPT azonban gyakran általánosabb leírásokat készít, még akkor is, ha konkrétan megadod, hogy milyen terméket is árusítasz. Ha a legjobb végeredményt szeretnéd, akkor a ChatGPT által készített termékleírást optimalizálni, konkretizálni kell.

Az is előfordulhat, hogy a ChatGPT teljesen félreértelmezi a kérdést, és teljesen rossz választ ad. Mivel a program a forrásait az internetről gyűjti be, ezért az is előfordulhat, hogy az internetről egy rossz forrást használ, ami az elkészített szövegben is rosszul jelenik meg. Ezekre nagyon kell ügyelni, és legalább át kell olvasni a szövegeket, mielőtt feltöltöd őket a termékoldalra.

Keresőoptimalizálási szempontok

A keresőoptimalizált szövegek egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy egyediek. A saját magad által megírt termékleírásoknál garantálni lehet az egyediséget, a ChatGPT szövegeinél azonban ez sokkal nehezebb. Mivel a program az internetről veszi a használt forrásokat, ezért jó esély van arra, hogy az elkészített szöveg egyes részei valamilyen formában már megtalálhatók másik weboldalakon. SEO szempontból azonban a másolt szövegek problémát jelentenek.

Ha a SEO-ról és az automatizált szövegírásról sem szeretnél lemondani, akkor jó megoldás lehet, hogy a ChatGPT elkészíti a szövegeket, te pedig optimalizálod, frissíted, egyedivé teszed azokat a SEO és az ügyfélközpontúság kívánalmai szerint.

Összefoglalás

A ChatGPT kiváló segítséget nyújt az online kereskedőknek webshopjuk működtetésének szempontjából. Ha jól van használva, akkor jelentősen meg tudja könnyíteni a webshop üzemeltetését, a szükséges szövegek elkészítését. Nem szabad azonban teljesen a programra hagyatkozni, hanem felügyelni kell azt, és a megírt szövegeket át kell nézni, optimalizálni kell, mielőtt felhasználnád őket a termékoldalakon.

Vissza a listába!