Internetes vásárlás, mire kell figyelni?

3

Az internetes vásárlás népszerűsége töretlenül növekszik, az emberek jelentős része vásárol rendszeresen online, webáruházakból. A keresletnek köszönhetően egy több webáruház indul, így egyre több webshop közül lehet kiválasztani azt, amelyikből vásárolni szeretnél. A rengeteg ismeretlen webáruház azonban veszélyeket is rejt magában, így ügyelni kell arra, hogy ne járj pórul. Lássuk, hogy mire kell figyelni internetes vásárlás esetén, hogy a tranzakció biztonságos legyen.

Attól vásárolj, akiben megbízol

A személyes vásárlás egyik előnye, hogy általában olyan helyen vásárolnak személyesen az emberek, amit már ismernek, amiben megbíznak. Az interneten azonban sokkal könnyebb ismeretlen webáruházzal találkozni.

A nagyobb cégek, webshopok általában megbízhatók, nem véletlenül tartanak ott, ahol. Ennek megfelelően, ha biztosra akarsz menni, akkor jó megoldás lehet ismert webáruházból vásárolni. Szintén jó megoldás, ha olyan webáruházakból rendelsz, melyekkel korábban már jó tapasztalatod volt, vagy ismerősöd, barátod ajánlja.

A bankkártyás vásárlás

Az online vásárlás egyik legnagyobb veszélyét a bankkártyás fizetés, a bankkártyád adatainak megadása jelenti. Bankkártyával csak olyan webáruházban vásárolj, amelyikben teljesen megbízol. Ismeretlen webáruházban valószínűleg jobban jársz, ha utánvéttel rendelsz első néhány alkalommal, akkor is, ha esetleg ez plusz költségekkel jár számodra. Ha nem jár plusz költséggel, akkor akár minden egyes rendelés lehet utánvétes, akkor is, ha megbízol egy webshopban.

Figyelj oda arra is, hogy bankkártyád adatait csak olyan webáruházban add meg, amely webcíme (URL-je) https-sel kezdődik. Ez az SSL titkosítást jelenti, amelyik webshop nem rendelkezik ilyennek, az jó eséllyel nem biztonságos.

Jogkövető webáruházat szeretne?

Ne mentsd el a bankkártyád adatait

Internetes vásárláskor gyakran felajánlja az oldal, hogy elmentheted a bankkártyád adatait. Ezt érdemes elkerülni, ugyanis, ha valaki feltöri a fiókodat, csak átírja a szállítási címet, és anélkül tud a te számládra rendelni, hogy ismernie kelljen bankkártyád adatait.

Figyelj az extrém alacsony árakra

Ugyanazok a termékek gyakran megtalálhatók különböző árakkal különböző webáruházak kínálatában. Ezek az árak azonban általában csak minimálisan különböznek egymástól. Ha olyan webshopot találsz, ahol a százezres termékeket fele annyiért árulják, akkor ott valószínűleg valami trükk lesz. Ilyen esetben rendkívül körültekintően kell eljárni, ha mégis egy ilyen webshopból szeretnél vásárolni.

Nézz utána a cégnek

Csak olyan webáruházból érdemes rendelni, amely feltünteti a webshop mögött álló cég adatait, információit felületén. Ezt általában a kapcsolat oldalon vagy a láblécben fogod megtalálni. Ha egy webshop nem jeleníti meg ezeket az adatokat, akkor valószínűleg valamit rejteget.

Vásárlási feltételek, adatvédelmi tájékoztató

Minden webáruháznak rendelkeznie kell vásárlási feltételekkel és adatvédelmi tájékoztatóval is. Itt meg kell találnod a cég adatait, valamint a vásárlással kapcsolatos tudnivalókat és a látogatókról, vásárlókról tárolt adatokat is. Ha egy webshop nem rendelkezik ilyen információkkal, akkor érdemes elkerülni.

A visszaküldési feltételek

A jogszabályi előírások szerint 14 napos elállás vonatkozik a webáruházas rendelések túlnyomó többségére. A visszaküldési feltételeknél azonban jelentős különbségek lehetnek az egyes webáruházak között. Ilyen pl. az, hogy sok esetben a vásárlónak kell fizetnie a visszaküldés árát, ami probléma lehet nagy méretű vagy tömegű csomagok esetén.

Csökkenteni tudod az internetes vásárlás kockázatát, ha olyan webshopból rendelsz, ahova könnyedén, kevés plusz költséggel vissza tudod küldeni a termékeket, ha nem felelnek meg számodra.

Kerüld a nyilvános Wi-Fi-t

Ha olyan Wi-Fi hálózaton keresztül adod le a rendelésed, amely nincs megfelelően biztosítva, akkor a bankkártyád adatai és a jelszavaid is illetéktelenek kezébe kerülhetnek. Ennek megfelelően mindig olyan helyről adj le rendelést, amely megfelelően van védve az ilyen jellegű támadások ellen.

Figyelj, mit adsz meg magadról

Az online vásárláshoz mindenképpen meg kell adnod a nevedet és a szállítási címet. Ha bankkártyával fizetsz, akkor a bankkártya adatait is. Minden más információ felesleges, és ha egyéb, gyakran személyes adatokat próbál begyűjteni tőled egy webshop, akkor joggal gyaníthatod, hogy átverésről van szó.

Rendszeresen ellenőrizd a bankszámlád

Különösen akkor, ha valahol először adod meg a bankkártyád adatait, a vásárlás után néhány naponta érdemes ránézni a bankszámládra, hogy nincsenek-e olyan terhelések, melyeket nem te csináltál. Ha ilyeneket látsz, akkor azonnal vedd fel a kapcsolatot a bankoddal, a csalás megelőzésének, megfékezésének érdekében.

Összefoglalás

Az internetes vásárlás rengeteg lehetőséget és rengeteg veszélyt is rejt magában. Ennek megfelelően óvatosnak kell lenni, ha webáruházból rendelnél, különösen akkor, ha nem utánvéttel vásárolsz, hanem bankkártyával fizetsz a webshop felületén. Cikkünk segítségével csökkenteni tudod a kockázatokat és élvezni tudod az internetes vásárlás által nyújtott előnyöket.

Jogkövető webáruházat szeretne?

Vissza a listába!