Online vásárlás külföldről tudnivalók

3

Az internetes kereskedelem népszerűsége évek óta töretlenül emelkedik, egyre többen vásárolnak online. Ha Magyarország területéről, magyar webshopból rendelsz, akkor nem kell plusz költségekkel számolni, és könnyebb azt is eldönteni, hogy melyek a megbízható webáruházak. De mi a helyzet, ha másik EU-s országból jön a csomagod, vagy akár az EU-n kívülről?

Online vásárlás külföldről tudnivalók

Szállít hazánkba a webshop?

Az első lépés, hogy megnézd, szállít-e a webáruház Magyarországra. Számos olyan webshoppal találkozhatsz, amely csak a működési országon belülről fogad megrendeléseket, nem szállít az EU-ba egyáltalán, vagy csak egyes Uniós országokba teljesít megrendeléseket.

A webshopok a szállítási feltételeket bemutató oldalukon, vagy az olyan nagyobb internetes piacterek, mint az Amazon az adott termék oldalán jelzik, hogy melyik országokba szállítanak. Ha a webshop, amit kinéztél nem szállít Magyarországra, akkor sajnos nincs mit tenni, másikat kell keresni.

Fizetés külföldi webáruházban

Ha találtál olyan webshopot, amely szállít hazánkba, akkor a következő lépés a fizetési feltételek, lehetőségek vizsgálata lesz. Mivel a webáruházak túlnyomó többsége nem teljesít rendeléseket utánvéttel külföldre, így mindenképpen oda kell figyelni az adott webshop biztonságosságára.

Az első dolog, amit meg tudsz vizsgálni, hogy használ-e a webshop ún. SSL titkosítást. Ha a böngésző címsorában „https” szerepel, akkor igen, ha csak „http”, akkor nem. A „https” azt jelenti, hogy a webáruház titkosítja a felhasználók adatait, így azok nem kerülhetnek illetéktelen kezekbe.

Ha ennek a feltételnek megfelel a webshop, akkor meg kell nézni, milyen fizetési lehetőségek vannak a felületén. A leggyakoribb megoldások a bankkártyás fizetés és a PayPal. A nagyobb, ismertebb külföldi webáruházak esetén várhatóan a bankkártyás fizetés esetén sem lesz semmi probléma, azonban a PayPal extra biztonságot jelent a bankkártyás fizetéshez képest. Ha nem kapod meg a terméket, nem olyan, mint szeretted volna, vagy akár sérült, akkor a termékek visszaküldése után a PayPal visszatéríti a vásárlási összeget (plusz a visszaküldés díját is, ha jogosan reklamálsz).

Tekintse meg elkészült webáruházainkat!

A termékek visszaküldése külföldre

Ezzel el is érkeztünk a külföldi webáruházból történő rendelések egyik jelentős problémájához, a visszaküldéshez. PayPal fizetés esetén könnyebb dolgod van, mert ott jó eséllyel csak megelőlegezni kell a visszaküldés díját, azonban általánosságban elmondható, hogy a vásárlónak kell állni a visszaküldés költségét, ha valami miatt nem felel meg neki a megkapott termék. Ez jelentős kiadásokat eredményezhet, ha pl. a tengerentúlra kellene visszaküldeni a csomagot.

Számos webshop (pl. a nagyobb ruha webáruházak) küld az eredeti csomagban olyan csomagolást, amelyben visszaküldhetők a nem kívánt termékek, de gyakran a csomagolás költsége is a vásárlót terheli ilyen esetekben.

A szállítás

Magyarországi rendelés esetén már szinte kötelező, hogy néhány nap alatt megérkezzen a csomag, azonban külföldről ez nem így fog működni, ha nem fizetsz pluszban a gyors szállításért.

Kínai webshopokból történő, olcsóbb termékek rendelése esetén az ingyenes szállítási lehetőségek hátránya, hogy akár 1,5-2 hónapot is várni kell a csomag megérkezésére. Szerencsére a drágább termékek, vagy az EU-n belülről rendelt csomagok esetén közelebb lesz a szállítási idő a hazánkban megszokott időszakhoz, a nagyobb külföldi webshopok pl. gyakran szállítanak 6-7 munkanap alatt.

A szállítást általában vagy a külföldi posta szolgálatot, vagy csomagküldők végzik külföldön, majd hazánkba érkezésük után is. Egy „probléma” lehet az út során, ez pedig a vám.

Külföldről rendelés: a vám

Ha az EU-n belülről rendelsz, akkor könnyű dolgod van, mivel nem kell vámot fizetni, köszönhetően az Európai Unió szabályainak. Arra kell csak figyelni, hogy bizonyos áruk engedélyhez kötöttek (pl. dohány, fegyverek, egyes gyógyszerek).

A problémát az EU-n kívülről érkező küldemények jelentik, mivel ezeket az árukat minden esetben vámeljárás alá kell vonni. Gyakorlatban ez a következőket jelenti:

  • 0-22 Euró értékig az áru vám- és adómentes
  • 22-150 Euró között az áru vámmentes, de a 27%-os áfát meg kell fizetni
  • 150 Euró felett a vámot és az áfát is meg kell fizetni

A vám értékének meghatározása a NAV aktuális szabályzata alapján történik. Ha az áru garanciális vagy elállási okokból visszaküldésre kerül, akkor kiviteli vám-árunyilatkozattal lehet visszaigényelni a vámot és az áfát.

Méretek, speciális tulajdonságok

A legtöbb problémával a divatcikkek szoktak rendelkezni külföldi rendelések során. Különböző országokban különböző méreteket jelölhetnek a megszokott ruházati jelölések. Ennek megfelelően minden esetben célszerű megkeresni a mérettáblázatot az adott webáruház felületén, hogy megfelelő termékeket rendelj, minél kisebb legyen az esély a visszaküldésre. Nem csak ruhák esetén kell azonban a részletekre figyelni, hanem minden egyes termék esetén is, ha el akarod kerülni a kellemetlenségeket (pl. elektronikai eszközök esetén konnektor átalakítóra lehet szükség).

Összefoglalás

Külföldi webáruházakból történő vásárlásnál jobban oda kell figyelni arra, hogy honnan vásárolsz, milyen módszerrel fizetsz stb., ha el akarod kerülni a kellemetlenségeket. Ha figyelsz a cikkünkben bemutatott dolgokra, akkor jelentően csökkenteni lehet a problémákat külföldről történő vásárlások során.

Tekintse meg elkészült webáruházainkat!

Vissza a listába!