Fontos a készletkezelés webáruház működtetés során

3

Manapság már egy jól működő webáruháznak nem csak a termékek eladása a feladata, hanem az is, hogy a kereskedelmi tevékenység minél több részét önállóan el tudja végezni. Minél kevesebb egyéb szoftverre legyen szükség és minél kevesebb idő ráfordítással lehessen a webáruházat működtetni. Az egyik fontos funkció, amivel sok webáruház még nem rendelkezik, a készletkezelés.

Fontos a készletkezelés webáruház működtetés során

A jól működő készletkezelés minden webáruház számára előnyöket jelent, mind a webshop üzemeltetése, mind a vásárlók szemszögéből nézve.

A készletkezelés előnyei webshopoknak

A webáruházas kereskedelem egyik fő előnye, hogy szinte minden automatizálható, vagy ha teljesen nem is lehet megspórolni az emberi munkát, minimalizálni lehet azt. A készletkezelés pont egy olyan terület, ahol kizárólag emberi erővel végezni mindent rengeteg munkával jár, ráadásul nem is lehet olyan jól csinálni, mint egy automatizált készletkezelésre alkalmas webáruházzal.

Webshop készítés készletkezeléssel

Folyamatosan változó készlet lekövetése

A készletkezelés egyik legnagyobb előnye, hogy egy leadott megrendeléskor azonnal aktualizálni tudja a webáruház a készletet, nem kell megvárni, amíg ezt a rendelés feldolgozó munkatárs manuálisan elvégzi. Nem tűnhet ez elsőre akkora problémának, mert pl. személyes vásárláskor is történhet manuálisan a készletkezelés, a boltok nagy része pedig évtizedek óta így működik. A problémát az adja, hogy személyes vásárlásnál, ha elfogy egy termék, akkor a boltban nem lehet megvenni, viszont egy webshopban nem állnak le a rendelések egy termékre, ha nem tud a rendszer arról, hogy a termék elfogyott. Mire a dolgozó frissíti manuálisan a készletet, addigra lehet, hogy mások is megrendelik az adott terméket, hiába nincs belőle több raktáron. Ilyenkor nagyon kellemetlen lehet, ha magyarázkodni kell a vásárlóknak, hogy heteket kell várnia a megrendelt termékre, vagy akár az is lehet, hogy egyáltalán nem fog hozzájutni.

Időmegtakarítás, pontosság

Ha nincs jól megtervezve és automatizálva egy vállalkozás készletkezelése, akkor rengeteg idő el fog menni arra, hogy manuálisan kell a dolgozóknak mindent elvégezniük. Vezetniük kell a készletet, ha személyesen is kereskedsz, akkor össze kell fésülni az online és a személyes eladásokat, meg kell oldani az új termékek bevételezését stb. Mivel manuálisan végzett teendőkről van szó, ezért az emberi hibákkal is számolni kell, melyek felkutatása, javítása szintén időigényes lehet.

A jól elkészített webshopos készletkezelés viszont nem csak az online vásárlások során végzi el a készletkezelést, hanem a személyes vásárlásokat is megkönnyíti. A személyes, bolti eladásokat akár vonalkód leolvasással vagy QR-kód beolvasással egyből fel lehet vinni a webáruház készletkezelőjébe, és ezek az eladások is a vásárláskor azonnal levonásra kerülnek a rendelkezésre álló készletből. Így egyáltalán nincs késleltetés, a webáruházas vásárlók és a bolti dolgozók is mindig a valós készletet látják.

Rendelkezésre állás megjelenítése a termékoldalon

A webshop tulajdonosának tudnia kell, hogy melyik termékből van vagy éppen nincs készleten, de a webáruházak látogatói is szeretik előre tudni, hogy mennyit kell várniuk a megrendelt termékékre, vagy, hogy mennyire kell sietniük a vásárlás eldöntésével, hogy van-e esély arra, hogy a közeljövőben hozzájutnak, ha megrendelik a terméket. Ezeket az információkat pedig csak úgy lehet megtudni, ha a webshop felületén megjelenik a rendelkezésre álló készlet a termékekből.

A termékek rendelkezésre állását többféleképpen is meg lehet jeleníteni. Az egyik legegyszerűbb megoldás azt jelölni, hogy raktáron van-e az adott termék vagy nincs. Ha pontosabb akarsz lenni, akkor konkrét darabszámot is ki lehet írni, ez különösen előnyös olyan termékek esetén, amiből általában egyszerre többet vesznek az emberek.

A termékbeszerzési folyamatok egyszerűsítése

Sok cég az új termékek gyártását vagy a termékek utánrendelését ahhoz szokta igazítani, hogy mennyi van még az adott termékből raktáron. A webáruház készletkezelője úgy is leprogramozható, hogy akár automatikusan elvégzi a fogyóban levő termékek utánrendelését is, és a webshop üzemeltetőnek ezzel egyáltalán nem kell foglalkoznia. Ha erre nincs lehetőség a beszállítónál, akkor az viszont biztosan megoldható, hogy értesítést küldjön a rendszer, ha egy terméket után kell rendelni vagy gyártani.

Összefoglalás

Webáruház üzemeltetés és személyes eladások során is arra kell törekedni, hogy minél egyszerűbb legyen a vállalkozás működtetése, ezzel ugyanis rengeteg időt és erőforrást lehet megtakarítani. Az egyik legjobb megoldás az egyszerűsítésre és az üzemeltetésre a webshop készletkezelésének megvalósítása.

Webshop készítés készletkezeléssel

Vissza a listába!