Youtube videó keresőoptimalizálás, SEO tippek

3

A Youtube a legnépszerűbb videó megosztó oldal, szinte mindenki, így a legtöbb weboldal, webáruház is ezt használja videók feltöltésére, megjelenítésére. Nem csak a webshopok, hanem bloggerek, cégek, magánemberek is a Youtube-ot használják, egy valami azonban közös mindenkinél, a cél, hogy minél több emberhez jusson el a videó. Ahogy honlapok, webshopok esetén, úgy videók népszerűsítésére is keresőoptimalizálást, SEO-t kell végezni.

Youtube videó keresőoptimalizálás, SEO tippek

Miért fontos a Youtube videók keresőoptimalizálása?

Ha rendelkezel saját weboldallal, webshoppal, akkor tudod, hogy egy honlap elkészítése önmagában nem jelenti azt, hogy azt látogatni fogják emberek, hogy arra rá is fognak találni. Hasonló a helyzet Youtube videók esetén is, ahhoz, hogy a több millió feltöltött videó közül pont a te videódra találjanak rá sokan, foglalkozni kell a SEO-val.

Ha a videókat csak azért töltöd fel a Youtube-ra, hogy onnan beágyazd weboldaladra, webshopodra, akkor is érdemes foglalkozni a Youtube SEO-val, ugyanis akik a videóra találnak rá először, vásárlókká, ügyfelekké válhatnak, ha webáruházadra irányítod őket.

Kulcsszókutatás, kulcsszavak keresése

Az első feladat az összes potenciális kulcsszó felkutatása, majd ezek közül kell kiválasztani azokat, melyek a legfontosabbak, melyekre optimalizálni fogsz. A kulcsszavak heghatározásában segítségedre lesz maga a Youtube, köszönhetően a keresőnek. Csak beírod a videód témáját, és a Youtube kiegészíti azt hasonló, népszerű keresési kifejezésekkel.

Pl., ha kreatív webshopod van, és karácsonyi videót készítesz, akkor a „karácsonyi ötletek” kifejezésre olyan kifejezéseket ad ki a Youtube, mint a „karácsonyi ötletek saját kezűleg”, „karácsonyi ötletek házilag”, „karácsonyi ötletek gyerekeknek” stb. Ezekre keresnek tehát az érdeklődők, ezeket a kifejezéseket kell majd használni az optimalizálás során.

A videó címének meghatározása

Nagyon fontos, hogy a Youtube videó címe tartalmazza a legfontosabb kulcsszót, valamint az érdeklődők számára is bemutassa, hogy miről is szól maga a videó. A Youtube videó címe tehát hasonló feladatot szolgál, mint p. a blog cikkek címe, ha a Google keresőoptimalizálásról van szó.

A videó címe legyen legalább 5 szavas, ha lehetőség van rá, a kulcsszó, kulcs kifejezés legyen a cím elején. Ahogy az általános SEO esetén, itt is kerülni kell a kulcsszóhalmozást.

Webáruház készítés, keresőoptimalizálás

A címkék megválasztása

A megfelelő címkék segítenek abban, hogy a Google és a Youtube megismerje, hogy miről is szól a videód, hogy be tudja sorolni azt kategóriákba, csoportokba.

Maximum 8-10 címke kiválasztása javasolt egy videóhoz, és mindig csak olyan címkéket adj meg, melyek szorosan kapcsolódnak a videó tartalmához.

A leírás elkészítése

A harmadik feladat a videóhoz tartozó leírás optimalizálása. A kiválasztott kulcsszót minél előrébb érdemes a leírásban megjeleníteni, de ügyelni kell arra, hogy ne beleerőltetve legyen, hanem természetes szövegkörnyezetben szerepeljen. Ennek köszönhetően a Youtube szinte azonnal észlelni fogja a kulcsszót.

Figyelj a videó minőségére

Ugyan a kiváló minőségű videó elkészítése nem megy olyan egyszerűen, mint egy minőségi blog bejegyzés megírása, de a mai világban már kötelező a HD minőség, amit szerencsére a legtöbb okostelefonnal el lehet érni.

Arra is érdemes azért figyelni, hogy a kamera fixen álljon, amikor rögzít, ne mozogjon, megfelelő legyen a megvilágítás és a hang is.

A videó feliratozása

A videó feliratozással sokan nem foglalkoznak, azonban kiváló lehetőséget nyújt mind a videók népszerűsítésére, mind a keresőoptimalizálásra.

A videó feliratozásának elsődleges feladata, hogy azok, akik valamilyen hallásproblémával rendelkeznek, értelmezni tudják a videó tartalmát a mondandók olvasásával. A felirat akkor is előnyös, amikor valaki nem olyan eszközön tekinti meg a videót, ami nem tud hangot lejátszani.

A keresőoptimalizálás szempontjából azonban a legnagyobb előnyt az jelenti, hogy a videó feliratát értelmezni tudja a Google és a Youtube is, mivel szöveges tartalomról van szó. Ha feliratozni fogod a videót, akkor érdemes használni a kulcsszót néhányszor, amire előrébb szeretnél kerülni. Lehetőség van a feltöltött videók automatikus feliratozására is, de ez gyakran nem ad tökéletes eredményt, manuálisan azonban meg lehet adni, ki lehet egészíteni a feliratokat. Arra oda kell figyelni, ha engedélyezed a feliratozást, az legyen pontos.

Feliratkozások, kommentek

Ahogy a Google, úgy a Youtube is azokat a tartalmakat részesíti előnyben, melyek népszerűek. A népszerűség meghatározására pedig a kommentek és a feliratkozások szolgálnak.

Minél több kommentet írnak az emberek egy videó alatt, annál előrébb fogja azt sorolni a Youtube. Gyakori megoldás, hogy a videó készítője írja az első kommentet, hogy azzal is segíteni tudja a beszélgetés kialakulását, a többi komment beküldését.

A feliratkozás még fontosabb, mint a kommentek száma. Minél többen iratkoznak fel csatornádra, minél többen követnek Youtube-on, a Youtube annál előrébb fogja rangsorolni videóidat. Nem véletlenül kérik szinte minden videóban az emberek, hogy akinek tetszett a videó, iratkozzon fel.

Linképítés

Hasonlóan webáruházak, honlapok esetén, a viszontlinkek száma, minősége hatással van arra, hogy hányadik helyen jelenik meg a videó. Minél több értékes link mutat csatornádra, videóidra, a Youtube annál értékesebbnek fogja azokat találni.

Minél hosszabb megtekintések

Minél többen nézik hosszan az adott videót, a Youtube annál értékesebbnek fogja azt találni. Hiába kezdenek el egy videót rengetegen, ha 5 másodperc után bezárják azt, az jelzi a Youtube felé, hogy nem azt találták meg az emberek, amire számítottak.

Közvetlenül nem lehet arra hatni, hogy aki nekiáll megnézni a videódat, minél tovább nézze azt, azonban a videó ezt szem előtt tartva kell elkészíteni.

Összefoglalás

A Youtube a legnépszerűbb videómegosztó oldal, így az ide feltöltött videók segítségével könnyedén népszerűsíteni lehet céged, webáruházad, blogod. Ahhoz azonban, hogy minél több embert tudj elérni, szükség van arra a videók keresőoptimalizálására, a Youtube SEO-ra.

Webáruház készítés, keresőoptimalizálás

Vissza a listába!