Mi az a kulcsszó és miért fontos a keresőoptimalizálásban?

4

Ha webáruházzal rendelkezel vagy webshopot szeretnél indítani, akkor valószínűleg hallottad már a SEO vagy keresőoptimalizálás kifejezést. Ha egy kicsit beleásod magad a témába, akkor láthatod, hogy minden segédlet, tanács azzal indul, hogy „határozd meg a kulcsszavaidat”. De mit is jelent az a szó, hogy „kulcsszó”? Hogyan tudod meghatározni a kulcsszavaidat? Cikkünkben ezekre a kérdésekre fogunk választ adni.

Mi az a kulcsszó és miért fontos a keresőoptimalizálásban?

Mi az a kulcsszó?

A kulcsszó olyan kifejezés, amely releváns webáruházad szempontjából, és szeretnéd, hogy a kifejésre történő keresések esetén megjelenítse webshopodat a Google a keresőben. A kulcsszavak lényege, hogy a meghatározott kifejezések köré építed fel webáruházad oldalait, ezekre optimalizálod a tartalmakat. Az optimalizálásnak köszönhetően nagyobb lesz az esélye, hogy a Google-ben kereső emberek rátalálnak webáruházadra, és ezáltal több látogatóhoz, vásárlóhoz juthatsz.

Sikeres webáruházat szeretne?

Miért fontos a kulcsszavak meghatározása?

A kulcsszavak meghatározásának kettős feladata van:

  • Tudd, hogy milyen tartalmakra kíváncsiak az emberek az adott témában.
  • Tudd, hogy milyen kifejezéseket használnak az emberek a tartalmakra kereséskor.

A kulcsszavak segítségével tehát fel tudod térképezni az érdeklődők keresési szokásait, meg tudod határozni azt, hogy milyen szövegeket, tartalmakat készíts webáruházadra, weboldaladra. Az sem mindegy azonban, hogy hogyan írod meg ezeket a szövegeket, szerencsére ebben is segítségedre lesznek a kulcsszavak. Olyan formában kell használni a kulcsszavakat, amilyen formában az érdeklődők használják azokat. Gyakori probléma, hogy a webshopok, honlapok szakkifejezéseket, szakszavakat használnak felületükön, amiket az érdeklődők nem értenek, nem használnak. Azokra a kifejezésekre, melyeket a célközönség nem használ, gyakran feleslegesen készítesz tartalmat, vagy csak kevesebb látogatót tudsz velük szerezni. Pl. „ruha webshop” kifejezésre havi 2900 keresés van, arra viszont, hogy „divat webshop” csak 210. Ilyen webáruházak esetén a fontosabb kulcsszó a „ruha webshop”, akkor is, ha egy webshopra jobban illik a divat szót tartalmazó kifejezés.

Egy szó, több szó és a „long-tail” kulcsszavak

A kulcsszó kifejezés neve arra utal, hogy egy szóról van szó, azonban ez nem így van. A kulcsszavak lehetnek több szóból álló kifejezések is, sőt, gyakran a 2-3 szavas kifejezések jelentik a fő kulcsszavakat. Vegyül pl. a webáruház készítés területét. Egy webshop készítő cégnek, pl. nekünk is, sokkal fontosabb a teljes „webáruház készítés” kifejezésre előre kerülni a Google-ben, mint arra, hogy „webáruház”, akkor is, ha kevesebb a havi keresés a két szavas kifejezésre. Ennek oka, hogy a „webáruház készítés” sokkal relevánsabb, konkrétabb, azok, akik erre keresnek, webshopot szeretnének készíttetni, nem csak online szeretnének vásárolni.

Nemrég indult vagy most induló webáruházak esetén nehézséget tud okozni, hogy olyan kifejezésekre, kulcsszavakra kellene optimalizálni a webshopot, előrébb kerülni a Google-ben, melyek nem csak az érdeklődők körében nagyon népszerűek, hanem rengeteg hasonló webshop is ezekre optimalizál. Ilyenkor jó megoldást jelenthet az ún. „long-tail kulcsszavak” meghatározása, az ezekre történő optimalizálás. A long-tail kulcsszavak nevét a keresési görbe alakjáról kapták, a fő kulcsszavak ugyan egyesével több keresést jelentenek, mint a kevésbé keresett kifejezések, összességében azonban a kevésbé keresett kulcsszavak jóval több keresést jelentenek, jóval több látogatót tudnak hozni. Nem csak a fő kulcsszavakra érdemes tehát optimalizálni, hanem minél több releváns kifejezésre, ha maximalizálni akarod a látogatók számát.

A kulcsszókeresés folyamata, eszközei

Ha meg szeretnéd határozni webáruházad, weboldalad kulcsszavait, akkor az első lépés a lehetséges kulcsszavak végiggondolása, feljegyzése lesz. Minden olyan kulcsszót írj fel, melyek kapcsolódnak a termékeidhez, szolgáltatásaidhoz, cégedhez, akkor is, ha nem vagy biztos abban, hogy népszerű a kifejezés az emberek körében.

Ha megvannak ezek a kulcsszavak, akkor el lehet kezdeni azok vizsgálatát, fontosságuk megállapítását. Ehhez tudnod kell azt, hogy melyik kifejezésre mennyien keresnek a Google-ben. Szerencsére ezek az adatok is rendelkezésedre állnak, köszönhetően több ingyenes programnak, szolgáltatásnak.

Az egyik ilyen a Google Kulcsszótervezője. Ehhez egy Google Ads fiókra lesz szükséged, amit ingyenes tudsz készíteni néhány perc alatt. Ennek menetét az előző linken találod.

Egy másik szintén ingyenes, regisztrációt sem igénylő (de angol nyelvű) eszköz az Ubersuggest. Annak ellenére, hogy angol nyelvű, a magyar nyelvű kulcsszavakat, a Google magyar kereséseit ismerő programról van szó.

Ez a két program nem csak a havi keresések számának meghatározásában lesz segítségedre, hanem új kulcsszavak keresésében is. A saját magad által meghatározott kulcsszavak alapján ezek a programok javasolni fognak hasonló kifejezéseket, melyek között fogsz olyanokat találni, melyek relevánsak webshopod szempontjából. Új kulcsszavak keresésére a Google kereső is kiváló lehetőséget jelent, ugyanis amikor rákeresel valamilyen kifejezésre, akkor az oldal alján a Google megjelenít 8 db kapcsolódó kifejezést, melyek gyakran szintén relevánsak, használhatók.

A kulcsszavak alkalmazása

A meghatározott kulcsszavakat ez után be kell építened a tartalomba vagy tartalmakat kell építened köréjük. Amire figyelni kell, és gyakran problémát szokott jelenteni, a kulcsszóhalmozás mellőzése. Ez azt jelenti, hogy csak azért nem fog előre kerülni a Google-ben egy oldal, mert sokszor tartalmaz egy szót, kifejezést. A feladat az, hogy olyan tartalmakat kell készíteni, amit az emberek, a látogatók minőséginek fognak találni, és tartalmazzák a meghatározott kulcsszavakat is.

Az adott oldal kulcsszavait használni kell a tartalomban (az első bekezdésben mindenképpen), a főcímben (H1 címke), az alcímekben (H2-H3 címke), a meta címben és leírásban és a képek alt címkéiben is. Ezek együttesen biztosítják azt, hogy a Google fel fogja ismerni, hogy melyek a fontos kifejezések az adott oldalt tekintve. Ezeket úgy kell megoldani, hogy az ne menjen a természetesség rovására, hogy ha valaki elolvassa a szövegeket, akkor ne tűnjön fel neki, hogy keresőoptimalizált szöveggel találkozott.

Összefoglalás

A kulcsszavak meghatározása és megfelelő alkalmazása a keresőoptimalizálás alapját jelentik. Szerencsére ma már könnyebb dolgod van, mint valaha, ha meg szeretnéd határozni webshopod, weboldalad kulcsszavait, köszönhetően az ingyenesen is elérhető programoknak. Most, hogy megismerkedtél a kulcsszavakkal, belevetheted magad a keresőoptimalizálás további rejtelmeibe.

Sikeres webáruházat szeretne?

Vissza a listába!