Webáruház üzemeltetés: a biztonsági mentés fontossága

3

Ha vállalkozásod az interneten, webáruház segítségével kereskedik, akkor ez a webáruház jelenti a vállalkozás egyik, ha nem a legértékesebb részét. Ennek megfelelően mindent el kell követni annak érdekében, hogy a webshop működése zavartalan, problémáktól mentes legyen. Ha valamilyen súlyos hiba történik webshopodon, akkor jelentős bevételtől, profittól lehet elesni. Ha nincs biztonsági mentésed, akkor a probléma megoldása napokba, hetekbe is telhet.

Webáruház üzemeltetés: a biztonsági mentés fontossága

Mi is az a biztonsági mentés?

A biztonsági mentések lényege, hogy bizonyos időközönként készül egy teljes mentés webáruházadról. Ha valamilyen probléma lépne fel, akkor a mentett állapotba vissza lehet állítani a webshopot, és minimális kihagyással lehet folytatni a működést. Mi a helyzet, ha nincs biztonsági mentésed? Ha egyáltalán nincs mentésed webáruházadról, akkor komoly probléma esetén akár előfordulhat, hogy teljesen a nulláról kell újra elkészíteni webáruházad, és minden korábbi adat, rendelés, ügyfél, hírlevél feliratkozó, termékek elveszhetnek.

Milyen esetben lehet szükség biztonsági mentésre?

Sokan gondolják úgy, hogy nincs szükségük biztonsági mentésre webáruházukról, mert úgysem fognak semmit elrontani. Ez gyakorlatban természetesen nem így működik, ráadásul kívülálló okokból is léphet fel probléma. Lássuk a biztonsági mentés szükségességének leggyakoribb okait.

Szerver probléma

A szerver, ahol webshopod található, olyan fizikai alkatrészekből áll, melyek bármikor meghibásodhatnak. Ha pont a merevlemez adja meg magát, akkor előfordulhat, hogy nem lehet már róla visszaállítani a webshopot, nem lehet visszanyerni az adatokat. Ezt a típusú problémát azonban semmiképpen sem fogod tudni teljes biztonsággal megelőzni, így mindenképpen előnyös, ha bizonyos időközönként készül egy másolat a webáruházról egy másik tárhelyen.

Biztonságos webshopot szeretne? Kérje ingyenes ajánlatunkat!

Felhasználói hibák

Egy webshop működtetése odafigyelést, körültekintést igényel. Bármennyire is odafigyel az ember, bármennyire is egyszerű a webshop működtetése, egy rossz kattintással olyan problémákat lehet okozni, melyek javítása több órát igényelhet. Ilyen lehet pl. egy kategória (és a hozzá tartozó termékek) törlése vagy egy fontos oldal megszüntetése is. Egy sikeres webshop működésében pár órányi kihagyás többe kerül, mint a rendszeres biztonsági másolat készítésének éves díja, így nem érdemes ezen spórolni.

Programozási, fejlesztési hibák

A sikeres webáruházak ismertetője, hogy folyamatosan fejlesztik őket, hogy megfeleljenek a legújabb igényeknek is. A folyamatos fejlesztés viszont folyamatos programozással jár. A módosítások hatására olyan, előre nem látható problémák is jelentkezhetnek, melyeket hosszú ideig tartana megoldani biztonsági mentés nélkül.

Feltörik a webáruházat

Az internet velejárója a rosszindulatú támadások, a honlapok, weboldalak, webshopok feltörése. Ilyenkor a hackerek törölhetik a webshop egyes részeit vagy felülírhatják azokat. Biztonsági mentés nélkül könnyen lehet, hogy újra kell csinálni az egész webshopot ilyen esetekben, és az elveszített adatokat, rendelés adatokat, felhasználói fiókokat nem is lehet visszaszerezni.

Milyen gyakran ajánlott biztonsági mentést készíteni?

Nem csak arra érdemes odafigyelni, hogy legyen biztonsági mentés webshopodról, hanem arra is, hogy milyen gyakran készüljön. Általánosságban elmondható, hogy minél gyakrabban változik webshopod, annál gyakrabban érdemes biztonsági mentést készíteni.

Ha naponta 1-2 rendelésed érkezik csak, akkor egy napi kiesés valószínűleg nem fog olyan nagy problémát jelenteni. Ha azonban napi több száz rendelés van, akkor komoly bevételtől lehet elesni probléma esetén, és az adatveszteség is jelentős lehet. Forgalmas, gyorsan frissülő webshopnál a napi mentés elengedhetetlen, nagyobb webáruházak esetén pedig akár a napi többszöri mentésre is szükség lehet.

Összefoglalás

A jól működő webáruházak ismertetője, hogy rendszeresen karbantartják, frissítik azokat a tulajdonosok, működtetők. A karbantartások, és a mindennapi működtetés során is előfordulhatnak olyan problémák, melyek a webshop meghibásodásához, adatvesztéshez vezethetnek. Ha a webshop nem rendelkezik rendszeresen készített biztonsági mentéssel, akkor egy ilyen apró hiba is több napos kiesést jelenthet, és előfordulhat, hogy az elvesztett adatokat sehogyan sem lehet visszaszerezni. Ennek megfelelően, ha biztosra akarsz menni, és nem akarsz semmilyen kellemetlenséget a működés során, olyan webáruházat válassz, amelyről rendszeresen, automatikusan készül biztonsági mentés.

Biztonságos webshopot szeretne? Kérje ingyenes ajánlatunkat!

Vissza a listába!