Mi legyen a webáruház domain neve? Tanácsok a legjobb webáruház domainnév kiválasztásában

2

Megvan a termékünk és megvan a döntés, hogy webáruházat nyitunk, na de mi legyen a domainnevünk?

Ingyenes domainnév

Semmiképpen se spóroljunk a domainnéven, még a kósza gondolatát is vessük el annak, hogy ingyenes domaint „regisztrálunk”, ingyen tárhely társaságában, hiszen gondoljunk bele, mit gondol a látogató egy ilyen webáruházról, ahol még a domainre sem telik?

Arról nem is beszélve, hogy nem a mi kezünkben lesz a döntés, hogy megszűnik-e a domainnevünk vagy nem.

A fizetős domain név

Ennek egyetlen hátránya van, hogy fizetni kell érte, de a webáruház üzemeltetésben és fenntartásban ennek a legkisebb a költsége. Pár ezer forintos tétel évente, így ne ezen spóroljunk.

Egy termékünk, termékcsoportunk van

Ha csak egy terméket/termékcsoportot árulunk a webáruházunkban, akkor nagyon egyszerű és kézenfekvő a domainnév választás. A domain nevünk legyen az az egy termékünk. Csak meg kell nézni, hogy szabad-e az a domain. Valószínű nem lesz az (684.645 db .hu domain van lefoglalva, 2016-04-01. adat, http://www.nic.hu/statisztika/), így toldalékokkal kell ellássuk a domaint, hogy megtaláljuk az igazit, ami még szabad is.

Ha például a fagyi.hu foglalt, akkor lehetünk mi a fagyiwebshop.hu, fagyiwebaruhaz.hu, fagyibolt.hu, webfagyi.hu, fagyitaneten.hu, fagyishop.hu, olcsofagyi.hu

Több termékünk, termékcsoportunk van a webáruházban

Itt már bonyolultabb a helyzet, főleg ha tényleg nagyon sok termékcsoportunk van és ráadásul nem egy csoportba tartoznak. Például ha zuhanykabint, csaptelepet, fürdőszoba bútort árulunk, akkor lehetünk mi a szanitershop.hu, de ha emellett árulunk konyhai dolgokat, lámpákat, akkor ez a domain már nem túl szerencsés. Ilyenkor talán jobb az otthonaruhaz.hu, mert mindent árulunk, ami az otthonunkba kell.

Persze könnyű lenne a választás, ha tudnánk, hogy melyik termékcsoportunk fog a legjobban fogyni, mert akkor lehetnénk akár a csaptelepdiszkont.hu is, ha ezt viszik a legjobban és a többiből alig fogy, de ez az elején még sajnos nem fog kiderülni.

Google kapcsolata a domainnevekkel

Ha nem mi vagyunk az emag.hu és nem tudunk a marketingre annyit költeni, akkor lehet, hogy érdemes több webáruházban gondolkodnunk és ennek megfelelően választani domaint, ami beszédes a keresőknek is, tehát kulcsszavas domaint, mint a fagyishop.hu domain. Ha két ugyanúgy keresőoptimalizált webáruházunk van, akkor a kulcsszavas domainnel rendelkező webáruházat előrébb fogja rangsorolni, mint a cégneves domainnel rendelkezőt.

Domain végződések

A jó webáruház domainnév megbízhatóan hangzik a célközönség számára. Az emberek többsége a .hu, .com, .net és a .eu domain végződéseket ismeri, ezekben bízik meg. Az ismeretlen végződések gyanúsnak tűnhetnek, inkább taszítják a vásárlót. Ha a domain amit megálmodtunk foglalt, akkor semmiképpen se válasszuk ki annak bármilyen külföldi változatát, mert akkor már könnyen a konkurenciánkkal keverhetnek össze minket, plusz ott van a fent említett bizalmatlanság az ismeretlen végződések felé.

Domain név regisztrációját nálunk is megteheti, vegye fel velünk a kapcsolatot és segítünk kiválasztani a megfelelő domaint!

Vissza a listába!