Core Web Vitals, a Google új rangsorolási szempontja

3

A Google bejelentette, hogy 2021-től jelentős változások lesznek a weboldalak rangsorolásában. Az új tényezőket, amiket figyelembe fog venni a weboldalak sorrendjének felállításához, Core Web Vitals, magyarul Alapvető webes vitals-mutatók névre keresztelték. Mivel 2021-től fog számítani a Core Web Vitals a rangsorolásban, így szerencsére a weboldal tulajdonosoknak van idejük felkészülni, optimalizálni, javítani weboldalukat, webshopjukat.

Core Web Vitals, a Google új rangsorolási szempontja

Mit jelent a Core Web Vitals?

A Core Web Vitals a weboldalak technikai részét vizsgálja, valós használati adatok alapján. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a felhasználói élményt helyezi előtérbe, a feladat tehát az, hogy weboldalad, webáruházad minél gyorsabb, minél felhasználóbarátabb legyen.

Az oldal teljesítménye, gyorsasága több szempontból is számít, befolyásolja a felhasználói élményt és a nagy hatással van a visszafordulási arányra is. A Google tehát a gyorsabb, jól működő oldalak előre sorolásával, ahogy általában a rangsorolási tényezőkkel, a felhasználóknak akar kedvezni.

A Core Web Vitals részletei

Az új, Core Web Vitals jelentésnek, rangsorolási tényezőnek 3 része van, melyeket a Google LCP, FID és CLS rövidítésekkel jelöl. Lássuk, hogy mit is jelentenek ezek a valóságban.

Webshop készítés, keresőoptimalizálás

LCP (Largest Contentful Paint – legnagyobb vizuális tartalomválasz)

Az LCP azt az időt jelenti, amennyi idő alatt a böngésző megjeleníti az oldalon látható legnagyobb elemet. Ez az elem általában vizuális elem szokott lenni, pl. egy kép vagy videó, de előfordulhat az is, hogy egy szöveges blokk a legnagyobb elem egy oldalon. A legnagyobb blokk betöltési ideje a felhasználók szempontjából nagyon fontos, ugyanis a felhasználók ekkor láthatják, hogy az oldal betöltése folyamatban van.

  Fejlesztésre szorul Rosszul teljesítő
LCP <2,5 mp <=4 mp >4 mp

FID (First Input Delay – első interakciótól számított válaszkésés)

Az oldal betöltése után a Google azt is méri, hogy mennyi idő telik el a felhasználó első interakciójától addig, amíg a böngésző válaszol erre az interakcióra. Ezt mutatja meg a FID mérőszám. Az első interakció egy kattintás szokott lenni, olyan oldalakon fontos nagyon, hogy minél alacsonyabb legyen ez az idő, ahol a felhasználóknak valamilyen műveletet kell elvégezniük, ettől lesz ugyanis az oldal interaktív.

  Fejlesztésre szorul Rosszul teljesítő
FID <100 ms <=300 ms >300 ms

CLS (Cumulative Layout Shift – az elrendezés összmozgása)

A CLS szintén egy betöltés utáni mutató, azt mutatja meg, hogy mennyit mozog az oldal elrendezése a betöltés után. A CLS-t nem másodpercben méri a Google, hanem egy 0-1-ig tartó mérőszámról van szó, ahol a 0 jelenti azt, hogy egyáltalán nincs mozgás, az 1 pedig a legtöbb mozgást jelenti. Szintén a felhasználói élmény miatt fontos, ugyanis, ha az oldalon található elemek sokat mozognak, akkor a felhasználók nem tudják használni azokat.

  Fejlesztésre szorul Rosszul teljesítő
CLS <0,1 <=0,25 >0,25

A Core Web Vitals mérése, az értékek javítása

A Google nem csak azt jelentette be, hogy 2021-től figyelembe fogja venni ezeket a mutatókat a rangsorolásnál, hanem minden lehetőséget megad arra, hogy tesztelni tudd weboldalad az új elvárásoknak megfelelően. A tesztelésben, honlapod, webáruházad Core Web Vitals mutatóinak, problémáinak meghatározásában segítségedre lesz a PageSpeed Insights és a Search Console is.

A PageSpeed Insights a Google sebességmérője, és már mutatja azokat az értékeket is, melyek a Core Web Vitals alapját képezik. A sebességmérő az utolsó 28 nap adatait veszi figyelembe, és az oldalbetöltések 75-át mutatja. Ez azt jelenti, hogy az URL látogatásainak 75%-a ilyen vagy ennél jobb értékkel rendelkezett. Ha weboldalad jelenleg nem felel meg, akkor a PageSpeed Insight felületén javaslatokat is találsz a problémák javítására.

A Google Search Console felületén az „Alapvető webes vitals-mutatók” menüpont alatt megtekintheted weboldalad, webáruházad összes URL-jének teljesítményeit, értékeit. Amíg a PageSpeed Insight csak az adott URL-t vizsgálja, addig a Search Console felületén mindent láthatsz, egy helyen. A Search Console külön bontja a problémákat mobilos és desktopos problémákra, valamint azt is írja, hogy melyik URL-en melyik Core Web Vitals komponens az, amely nem felel meg a követelményeknek.

Összefoglalás

A Google a Core Web Vitals értékelésekkel 2021-től még nagyobb hangsúlyt fektet a weboldalak sebességére és a felhasználói élményre. A mérések valós használati alapon történnek, aminek köszönhetően nagyon pontos adatokat kapsz arról, hogy a felhasználók ténylegesen hogyan használják weboldalad. Ha nem akarsz lemaradni a konkurencia mögött, akkor ideje weboldalad, webáruházad megvizsgálni Google ingyenes eszközeivel (PageSpeed Insights és Search Console), és elvégezni a szükséges javításokat, optimalizálásokat.

Webshop készítés, keresőoptimalizálás

Vissza a listába!