4791 - Csomagküldő, internetes kiskereskedelem

1

Webáruház indítás előtt felmerül a kérdés, hogy milyen engedélyek szükségesek hozzá, milyen bejelentési kötelezettsége van.

A webáruházak általában a 4791 - csomagküldő, internetes kiskereskedelem tevékenységi körébe tartoznak a TEÁOR’08 szerint (Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere). Ezt a tevékenységi kört fel kell venni a vállalkozás tevékenységi körébe, valamint magát a kereskedelmet be kell jelenteni.

A 4791 - csomagküldő, internetes kiskereskedelem tevékenységnél a vásárló a terméket (árut) hirdetés, katalógus, webes információ, áruminta alapján vagy egyéb közvetett módon választja ki. A megrendelés leadása levélben, telefonon, vagy az interneten keresztül (mint például egy webáruház) történik. A vásárlást követően a megvásárolt terméket a vásárló az internetről tölti le, vagy fizikailag egyéb módon kapja meg (személyes átvétel, kiszállítás stb.).

Ebbe a tevékenységi körbe tartoznak:

  • Csomagküldő szolgálat útján értékesített termékek kiskereskedelme.
  • Internetes kiskereskedelem útján értékesített termékek kiskereskedelme.
  • Rádión, televízión, vagy telefonon keresztül végzett közvetlen értékesítés.
  • Internetes kiskereskedelmi aukciók.

Kivételek, melyek nem ebbe a tevékenységi körbe tartoznak:

  • A gépjárművek, gépjárműalkatrészek és -tartozékok internetes kiskereskedelme.
  • A motorkerékpárok, motorkerékpár-alkatrészek és -tartozékok internetes kiskereskedelme.

A webáruház üzemeltetéséhez a törvény nem írja elő sem a kereskedelmi végzettséget, sem speciális szakképesítés meglétét, valamint nincs szükség külön üzlethelyiségre sem, ha interneten keresztül szeretnénk árulni termékeket.

Webáruház bejelentési kötelezettsége

Az illetékes önkormányzat jegyzőjénél kell bejelenteni a csomagküldő, internetes kiskereskedelmi tevékenységet, melynek díja új bejelentés esetén 3000 Ft. A webáruházak bejelentési kötelezettségéről szóló részletes cikkünket az előző linken találhatja meg.

Webáruházat szeretne indítani? Tekintse meg webáruház csomagjainkat!

Vissza a listába!