Webáruházak elleni jogerős határozatok adatbázisa

1

A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 2017. január 1-jétől előírja, hogy az internetes kereskedelem területén a fogyasztóvédelmi hatóság, a Gazdasági Versenyhivatal vagy a bíróság által jogerősen megállapított súlyos jogsértést elkövető vállalkozásokat egy nyilvános, internetes listán kell közzétenni. A súlyos jogsértés fogalmáról, eseteiről egy külön kormányrendelet rendelkezik.

A Jogsértő Webáruházak feketelista célja, hogy az e-kereskedelmi cégek szereplőit jogkövető magatartásra bírják segítségével, mivel egy ilyen nyilvános lista visszatartó erővel bírhat az olyan webshopok számára, melyet nem követik a törvényes működéshez szükséges feltételeket.

A listán a mai napig 109 webáruház elleni jogerős határozat szerepel, így internetes vásárlás előtt érdemes ellenőrizni, hogy az adott webshop, ahonnan vásárolni szeretnénk, nincs-e a listán. Kereshetünk a jogsértő webáruházak között a vállalkozás neve, címe vagy akár a webáruház webcíme alapján is, így könnyedén meg tudjuk nézni, hogy egy webáruház szerepel-e a honlapon.

Amennyiben a jogsértéseket az adott webshop javította a jogerős határozat meghozatala óta, akkor azt a listában jól láthatóan jelzik, így nem csak visszatartó ereje van a listának, hanem a már meglévő hibák javítását is elősegíti.

Ha Ön is webáruház tulajdonos, bizonyosodjon meg róla, hogy mindent az előírásoknak megfelelően csinál! Kérje szakértő tanácsainkat

Vissza a listába!