Egyre több az e-kereskedelmi NAV ellenőrzés

2

Az online kereskedelemben folyamatosan növekszik a visszaélések, csalások száma, emiatt pedig az ellenőrzések száma is folyamatosan növekszik. Az egyik ellenőrző szerv a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amely folyamatosan figyelemmel követi az e-kereskedelmet.

Mivel a legtöbb e-kereskedelmi tevékenység webáruházakban és a közösségi oldalakon történik, ezért a NAV-os ellenőrzések is ezekre a felületekre összpontosulnak, évente kb. 20.000 weboldalt ellenőriznek a NAV munkatársai, ezért minden webáruháznak, amely nem szeretne bírságot kapni, ügyelni kell a törvényes, megfelelő működésre.

Egyre több az e-kereskedelmi NAV ellenőrzés

Milyen területeken gyakoribbak az e-kereskedelmi ellenőrzések?

Az engedéllyel forgalmazható termékek mindig megnövelik az ellenőrzések esélyét is. Ilyenek pl. az alkohol, a dohányáruk vagy a márkavédett termékek is, de a műszaki és informatikai cikkeket, ékszereket árusító webshopok, valamint az ételkiszállítással foglalkozó weboldalak is nagyobb eséllyel esnek ellenőrzés alá.

A termékek ára is árulkodó lehet, ha egy kereskedő a mindenki másnál jóval alacsonyabb áron kínál ugyanolyan termékeket, akkor az gyanús lehet az ellenőrök számára.

Hogyan történik egy online kereskedelmi ellenőrzés?

Általában valamilyen hirdetés, marketing megjelenés alapján választják ki a szakemberek az ellenőrzések alanyait, de gyakorlatilag bármelyik webshopot, online kereskedő közösségi média profilt ellenőrizhetik, ezért minden webshopnak ügyelni kell az előírások betartására.

Maga az ellenőrzés két lépésből szokott állni, az első lépés a webshop felületén található információk ellenőrzése, a másik pedig egy teszt rendelés leadása.

A webshop felületén fel kell tüntetni a kereskedő nevét és elérhetőségi adatait. Ha ezeket nem lehet (könnyen) megtalálni egy webáruházban, az már gyanúra adhat okot a NAV szakembereinek. A látogatók megfelelő és valós tájékoztatása tehát elengedhetetlen a megfelelő működéshez.

Ha valamilyen rendellenességet vagy hibát találnak az ellenőrtök, akkor a teszt rendelés leadása a következő lépés. A teszt rendelés során több mindent ellenőriznek a szakemberek. Az egyik árulkodó jel lehet, ha nincs személyes átvétel egy webshopban, mert lehet, hogy ezzel akarják minimalizálni a vásárlókkal történő kontaktot.

Ha a teszt rendelést követően szükség van rá, akkor akár a kereskedő székhelyén, telephelyein is ellenőrzést tarthatnak. Ellenőrizhetik az áruk származását, a megfelelő számlázást, és azt is, hogy pl. a webshopban feltüntetett kereskedő megegyezik-e azzal, amelyik a számlákat kiállítja.

Hogyan lehet megelőzni a NAV-os büntetést?

Ahhoz, hogy az esetleges büntetéseket megelőzd, a következőkre kell figyelni:

  • jogkövető, előírásokat betartó webáruház üzemeltetése
  • számla, nyugta adás a valóságnak megfelelő adatokkal
  • árukészlet beszerzése legális forrásból
  • adózási kötelezettségek betartása

Vissza a listába!