A Buy Now, Pay Later (BNPL) megjelenése és működése

3

Buy Now, Pay Later, röviden BNPL, magyarul azt jelenti, vásárolj most, fizess később. A webáruházak működésekor ez egy olyan megoldás, amellyel tudja növelni a bizalmat a látogató irányába. Nézzük, hogy pontosan mi ez a módszer, milyen előnyei és hátrányai vannak.

A Buy Now, Pay Later (BNPL) megjelenése és működése

BNPL jelentése, rövid bemutatása

Mint ahogyan azt a bevezetőben is bemutattuk, a Buy Now, Pay Later nem más, mint Vásárolj most, és fizess később. Ez lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy egy terméket vagy szolgáltatást rögtön meg tudjanak vásárolni, fizetni viszont később tudjanak. Ezt részletekben, de egy összegben is ki tudja egyenlíteni a vásárló. Részlet esetén minimális kamat költséggel kell számolni, mintha egyben kerülne kifizetésre az ellenértéke. Az ilyen jellegű szolgáltatásokat az ügyfelek egy rövid regisztráció után tudják igénybe venni.

Viszonylag új ez ma hazánkban, egyik legnagyobb előnye, hogy rugalmasságot kínál a vásárlók számára döntéseik meghozatalában. Rövid távú likviditási problémákra is kiváló megoldás lehet. Azonban nem kockázatmentes a használata, az ügyfeleknek ki kell értékelniük a saját pénzügyi helyzetüket, hogy biztosan ki tudják azt az adott összeget fizetni az eladónak. A legegyszerűbben hitelkonstrukciókhoz hasonlítható, mivel a termék azonnal a tulajdonukba kerül, viszont fizetni csak később szükséges. A BNPL viszont rövid távon nem minősül hitelnek. A BNPL szolgáltatók átvállalják a kereskedőktől a kockázatot, ők szedik be a termék ellenértékét a vásárlótól egy adott időn elteltével.

A szolgáltatás előnyei

Legnagyobb előnyei közé sorolható, hogy könnyen és gyorsan igénybe lehet venni online keretek között, ezzel időt megtakarítva, kényelmes körülmények között. Többnyire kamatmentes és nem kell extra költséggel számolni a fizetés során. Nem kell félni az elhúzódó hitelminősítéstől, mivel ez nem minősül hitelszolgáltatásnak. A termék megvásárlója azonnal hozzá tud jutni az adott termékhez, akkor is, ha nem rendelkezik adott időpontban kellő önerővel a megvásárlásához. Előnyei közé sorolható, hogy a vásárlók növelni tudják a likviditásukat, valamint azok is hozzájuthatnak, akik nem rendelkeznek például bankszámlával.

A BNPL veszélyei

Mint minden szolgáltatásnak, ennek is vannak hátrányai, az előnyein kívül. Nagy szerepe van a vásárlónak, hiszen neki körültekintőnek kell lennie abban a tekintetben, hogy valóban meg tudja-e oldani a termék árának kiegyenlítést adott határidőre. Ez a legveszélyesebb a szolgáltatás igénybevételekor, hiszen a fizetési feltételeket részletesen ismernünk kell ahhoz, hogy optimális döntést hozzunk.

Kereskedőként való alkalmazása

Kereskedőként a BNPL előnyösnek mutatkozik, hiszen csökkenti annak arányát, hogy a vásárlók nem fizetnek. A BNPL szolgáltató veszi át a beszedéssel kapcsolatos adminisztrációs terheket, ezáltal a kereskedőnek nem kell ezekkel egyáltalán foglalkoznia. Képes növelni a kosárértéket, mivel a vásárlók akár 40%-kal is többet költenek a BNPL fizetési opciót választva, illetve csökkenti a kosárelhagyási arányt. Magasabb vásárlói élményt nyújt, növeli a lojalitását és a vásárlási hajlandóságot. Érdemes szem előtt tartania az előnyei mellett a kockázatokat is. Az egyes szolgáltatóknál a tranzakciós díj mellett további díjak.

Amennyiben a vásárló meggondolatlanul vásárlást hajt végre, az a kereskedőre is kihat, például a BNPL szolgáltató nem ellenőrzi megfelelően a vásárló likviditását. Felmerülhet, hogy egyes vásárlók nehezen nyitnak az új technológiák irányába, és a hagyományos fizetési megoldásokat preferálják. Az egyes szolgáltatóknál regisztrálni kell az első vásárlás előtt, mely megnehezítheti a vásárlást.

Összefoglalás

A jövőben egyre népszerűsödni fog a BNPL szolgáltatás, mivel számos előnyei vannak, melyek egyszerűsítik a webshopból történő vásárlásokat. Előnyei mellett veszélyei is vannak, amiket az igénybe vevő kereskedőknek érdemes szem előtt tartania. Ti fontolóra veszitek webáruház tulajdonosként a szolgáltatás igénybevételét?

Vissza a listába!